Koningin Máxima leert over de ‘jakoezie’

Vorsten

2015-09-09 12:08:00

KOUDUM – Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan de melkveehouderij van Alfred Stokman in het Friese Koudum. Ze bezocht de melkveehouderij omdat deze een toonbeeld van ‘duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal’ ondernemen is.

Dat de koe binnen bepaalde grenzen zelf haar melktijd kiest, levert kortere wachttijden op bij de melkmachines, meer tijd om te eten, minder stress voor de koe en een iets hogere melkproductie. Ander snufjes zijn er ook, met bijvoorbeeld voorzieningen voor winning van biogas uit de mest.

Stokmans driehonderd koeien leven in een ‘vrijekeuzestal’, waar ze naar eigen goeddunken in en uit kunnen lopen. De dieren bepalen zelf wanneer het tijd is om te melken en in de stal hangen borstels, zodat ze zichzelf eens lekker kunnen boenen en krabben. Ook beschikken ze over waterbedden, zodat de uren herkauwen prettig op een zachte ondergrond kunnen worden doorgebracht, en ze kunnen badderen in een ‘jakoezie’.

Vragen

Koningin Máxima keek haar ogen uit en had een lange lijst van vragen voor Stokman en zijn zoon Arie, die van plan is het bedrijf over een paar jaar over te nemen. Beiden zijn zich bewust van de vele uitdagingen die boeren tegenwoordig hebben. Stokman: “Je hebt die driehonderd koeien nodig om het bedrijf draaiende te houden, maar in Nederland vinden ze dan dat je een megastal hebt en dat mag niet.”

Het bezoek aan het familiebedrijf was onderdeel van een tweeluik. De koningin bezocht aansluitend de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum, vorig jaar winnaar van de Koning Willem I-prijs. De melkveehouderij is een van de leveranciers van de fabriek.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek