Koningspaar als eerste bij Cenotaph

Vorsten

08/11/2015 8:51 am

LONDEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden zondagmorgen in Londen als eerste verwacht bij de zogenoemde Sovereign’s Entrance van het Britse ministerie van Buitenlandse- en Gemenebestzaken. Dat staat tegenover de Cenotaph, het oorlogsmonument waar om precies 11 uur (lokale tijd) de Britse Dodenherdenking begint waaraan ook het Nederlandse koningspaar deelneemt.

Na de Nederlandse bezoekers volgen in rap tempo met twee minuten tussentijd in volgorde van protocol de leden van de Britse koninklijke familie, met koningin Elizabeth en prins Philip als laatsten vlak voor het begin van de plechtigheid. Wanneer de Britse vorstin is aangekomen, gaat een deel van het gezelschap naar het balkon of de open ramen een verdieping hoger van het ministerie en de rest kan naar buiten. Willem-Alexander volgt koningin Elizabeth, en Máxima gaat met onder anderen Kate naar het balkon.

Het is al de derde keer in drie jaar tijd dat de koning de Britse koningin ontmoet. In 2013 was hij te gast op Windsor Castle voor een kennismakingsbezoek, vorig jaar waren beiden bij de herdenking van D-Day in Normandië en nu is Willem-Alexander op uitnodiging van The Queen aanwezig op Remembrance Sunday, wanneer de gesneuvelde Britse en Gemenebest-militairen worden herdacht.

Na afloop van de plechtigheid is er nog een korte ontvangst in het ministerie, het Foreign and Commonwealth Office, waarbij het koningspaar ook premier David Cameron ontmoet en de oud-premiers John Major, Tony Blair en Gordon Brown.


Meer Nederland