Koningspaar krijgt bezoek uit Griekenland

Vorsten

27/06/2016 11:53 am

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen vlak voor het begin van hun zomervakantie nog officieel bezoek van het Griekse presidentspaar. Dat komt volgende maandag lunchen op paleis Noordeinde.

President Prokopis Pavlopoulos en zijn echtgenote Vlasiá worden om elf uur bij het paleis verwacht waar ook een welkomstceremonie wordt gehouden. Daarna is er een gesprek tussen koningspaar en de Griekse gasten, gevolgd door de lunch. Daar staan geen Griekse gerechten op tafel, maar een mix uit de Frans-Nederlandse keuken.

Het presidentspaar gaat vervolgens naar het Binnenhof voor een ontmoeting met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer, een bezoek aan het Mauritshof en het Internationaal Gerechtshof, een treffen met de Griekse gemeenschap in Nederland en een diner in het Catshuis bij minister-president Mark Rutte.

Beperkt

Een officieel bezoek is protocollair een stapje lager dan een staatsbezoek. Vandaar dat het koninklijke aandeel in het tweedaagse bezoek beperkt is. Bij een staatsbezoek bijvoorbeeld is het meestal de premier die de lunch aanbiedt en de koning een staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar de bezoekers ook kunnen logeren.

Het laatste Griekse staatsbezoek vond plaats in 1989. Willem-Alexander en Máxima brachten in 2013 tijdens hun vakantie in Griekenland in een Athene een kort beleefdheidsbezoek aan de toenmalige Griekse president Karolos Papoulias, de voorganger van Pavlopoulos.

Gratis voor jou


Meer Nederland