Koningspaar leert over nieuwsgierige Chinezen

Vorsten

01/10/2015 12:44 pm

LEIDEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een spoedcursus gekregen over ‘China in Nederland’. Vanuit verschillende invalshoeken werd het koningspaar onder meer verteld over de positie van jonge Chinese ondernemers, het Chinese toerisme naar Nederland, en het onderwijs van Chinees op de middelbare school. Aanleiding voor de bijeenkomst is het staatsbezoek eind deze maand aan China.

Het korte programma in het Klein Auditorium begon met vijf inleidingen, waarbij met name de succesvolle Giethoornse ondernemer en hotelhouder Gabriella Esselbrugge voor veel hilariteit zorgde. Zij is de grote motor achter de invasie van Chinese toeristen in het pittoreske Overijsselse dorp. Met verve vertelde ze over de erwtensoep die haar Chinese gasten graag als ontbijt hebben, en hoe de Chinezen graag hardere bedden hebben dan Europese toeristen.

Bei Wang gaf een beeld van hoe in China tegen Nederland wordt aangekeken. De Chinezen weten dankzij hun eigen sociale media veel meer van Nederland dan over het algemeen wordt aangenomen en de onderwerpen waarvoor interesse bestaat, zijn verrassend modern en gevarieerd. Berichten over Nederland worden gemakkelijk 23 miljoen keer bekeken. “Chinezen zijn nieuwsgierig naar hoe mensen in vergelijkbare omstandigheden leven”, aldus Wang.

Het koningspaar – Máxima in vuurrood, de kleur van de Volksrepubliek China die donderdag zijn verjaardag vierde – sprak daarna met verschillende genodigden over elk van de thema’s. Eén van de gesprekspartners was ook Bettine Vriesekoop, de oudtafeltenniskampioene en ex-China-correspondent.


Meer Nederland