Koningspaar legt bloemen in Buchenwald

Vorsten

08/02/2017 12:54 pm

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in Buchenwald bloemen gelegd op de gedenkplaats voor de slachtoffers van het voormalige Duitse concentratiekamp aan de rand van Weimar. Op de gedenkplaat staan de namen van de vijftig landen waar de omgekomen gevangenen vandaan kwamen.

Het koningspaar kreeg een uitgebreide rondleiding door de tentoonstellingsruimten van Buchenwald en leerde daar onder meer dat er meer Nederlanders hebben verbleven dan aanvankelijk gedacht. Volgens de laatste stand van het onderzoek waren het er zeker 4500, veel meer dan de eerder aangenomen 3300.

Nederlandse onderzoekers, die het paar ook uitleg gaven, zijn bezig met het aanleggen van een database waarin verschillende lijsten met gevangenen – onder meer doorgangskamp Amersfoort, vernietigingskamp Auschwitz en Buchenwald – worden gecombineerd. Op die manier kwam ook aan het licht dat er meer Nederlanders in Buchenwald zaten dan werd aangenomen.

Crematorium

Voor de bloemenhulde bezochten Willem-Alexander en Máxima ook het crematorium. Gebouwd om de nazi-misdaden te verhullen en de bewijzen daarvan te vernietigen, zijn juist de crematoria de sterkste bewijsstukken van de in de kampen bedreven misdaden. In Buchenwald vonden 56.000 mensen de dood.

Koning Willem-Alexander verwees naar de misdaden in zijn tafelrede bij zijn aansluitende bezoek aan de Anna Amalia bibliotheek in Weimar, de culturele hoofdstad van Duitsland.


Meer Nederland