Koningspaar praat over poolonderzoek

Vorsten

06-03-2019 20:47:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagavond hun eendaagse werkbezoek aan de Duitse deelstaat Bremen afgesloten met een diner in het Alfred Wegener Instituut. Dat legt zich toe op pool-en marineonderzoek en gaat de samenwerking met het Nederlands Polair Programma uitbreiden. Onder toeziend oog van het koningspaar werd daartoe voorafgaand aan het eten ook een intentieverklaring ondertekend.

Eerder op de dag vond in het in Bremerhaven gevestigde instituut een wetenschappelijk symposium plaats met deelname van Nederlandse en Duitse wetenschappers. Koning en koningin kregen voor het diner een korte samenvatting van de onderwerpen die waren besproken, zoals het snelle smelten van het poolijs en de gevolgen daarvan voor het klimaat en de zeewaterstand. Er werd een weinig rooskleurig beeld geschetst, met als onderliggende boodschap dat Nederland en Duitsland de op dit gebied bestaande samenwerking niet alleen moet voortzetten maar ook vergroten.

Het vooraanstaande Duitse instituut stuurt eind dit jaar de ijsbreker en onderzoeksschip Polarstern naar het poolgebied met de bedoeling dat die daar vastvriest en dat vanuit het schip tal van onderzoeken kunnen worden uitgevoerd. Het koningspaar zag een schaalmodel van de boot en kreeg tijdens het diner tekst en uitleg over het project van professor Markus Tex van het Alfred Wegener Instituut.

Na afloop werd afscheid genomen van gastheer Carsten Sieling, de burgemeester van de Vrije Hanzestad Bremen. Daarna reed het gezelschap naar vliegveld Nordholz bij Cuxhaven voor de thuisreis.

Meer Nederland