Koningspaar sluit werkbezoek aan Duitsland af

Vorsten

10/02/2017 2:56 pm

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun vierdaagse werkbezoek aan de oostelijke deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt vrijdagmiddag afgesloten op Slot Oranienbaum bij Dessau. Daar werd afscheid genomen van minister-president Reiner Haseloff van Saksen-Anhalt. Het koningspaar vertrok naar het vliegveld van Leipzig voor de terugvlucht naar Nederland.

De koning heeft sinds zijn aantreden in 2013 nu tien van de zestien Duitse ‘Länder’ bezocht. De komende jaren staan nog reizen op het programma naar Berlijn, Brandenburg, Bremen, Meckelenburg-Voorpommeren, Rijnland-Palts en Saarland. ,,We doen ieder jaar één, twee of drie deelstaten”, zei Willem-Alexander vrijdag. Maar in Oranienbaum gaf hij ook toe dat drie achtereen misschien wel wat veel was geweest. Vorig jaar bijvoorbeeld werd alleen Beieren bezocht.

Koninklijk bezoek trekt in Duitsland, dat zelf een zeer koninklijk en keizerlijk verleden heeft, bijzonder en opent deuren voor de begeleidende handelsmissies, zei Angélique Heijl van VNO-NCW eerder in de week. ,,Duitse bedrijven vinden het fijn met een koninklijk bezoek geassocieerd te worden.”

Schijnwerpers

In elke deelstaat stonden de schijnwerpers op andere economische activiteiten. In Saksen-Anhalt zijn eieren het belangrijkste Nederlandse importproduct, en kunnen de zaken worden uitgebreid naar andere producten en naar samenwerking op het gebied van bestrijding en voorkoming van overstromingen: watermanagement.

Het bezoek kreeg ook dit keer veel aandacht in met name de lokale media. Televisiezender MDR volgde het hele bezoek van a tot z.


Meer Nederland