Koninklijke agenda 2019 oogt nog leeg

Vorsten

2019-01-01 19:03:00

De koninklijke agenda, voor zover de Rijksvoorlichtingsdienst die bekend heeft gemaakt, oogt nog vrij leeg. Pas eind januari zijn er openbare optredens van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. De agenda voor de maanden februari en maart is eveneens nog een open boek.

Prins Constantijn is voor zover nu bekend de eerste van de koninklijke familie die dit jaar in actie komt. Hij leidt bij de Consumer Electronics Show, die op 8 januari begint in Las Vegas, de vijftig uitverkoren Nederlandse start-ups die een plekje krijgen in het speciale Nederlandse paviljoen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die een deel van de kerstvakantie hebben gebruikt om te verhuizen van Wassenaar naar Den Haag, houden op 15 en 16 januari de traditionele nieuwjaarsontvangsten, waar de scheidende senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol het koningspaar voor het laatst officieel zal toespreken. Na de provinciale verkiezingen dit jaar voorjaar keert ze niet terug in de Eerste Kamer. De VVD zet haar niet meer op de kieslijst.

WEF

Op 22 januari begint in het Zwitserse Davos het jaarlijkse Wereld Economisch Forum, waarbij dit jaar wordt gesproken over ‘Globalisering 4.0’. De verwachting is dat koningin Máxima in haar functie als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties hier ook weer een aantal dagen aanwezig zal zijn.

In eigen land opent Willem-Alexander die dagen onder meer de Tech Campus van ROC Midden Nederland en gaat hij naar de slotbijeenkomst van JINC Baas van Morgen. Prinses Laurentien laat van zich horen bij het Nationaal Voorleesontbijt en bij de uitreiking van de TaalHeldenprijzen.

Rembrandt

Eind januari viert Jumping Amsterdam haar diamanten jubileum met enkele bijzondere springwedstrijden, waarbij vaste bezoeker prinses Beatrix wordt verwacht. De prinses opent daags voor haar 81e verjaardag in het Mauritshuis in Den Haag ook het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn is overleden.

Aan buitenlandse reizen is behalve een eendaags koninklijk werkbezoek op 6 maart aan Bremen nog niets aangekondigd. De koning had het afgelopen jaar niet minder dan vijf uitgaande staatsbezoeken, maar nieuwe visites worden nog onder de pet gehouden.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?