Mabel: mooiere wereld met verbod kindhuwelijk

Vorsten

07/10/2015 6:41 am

DEN HAAG – Prinses Mabel gaat woensdag in Den Haag in gesprek met experts over kindhuwelijken. Ze hoopt dat alle meisjes op een dag zelf mogen beslissen met wie ze trouwen, net als haar eigen dochters. Dat vertelt Mabel in een interview met het AD.

Het is vijf jaar geleden dat Mabel voor het eerst stilstond bij het fenomeen kindhuwelijken. De prinses kwam erachter dat de consequenties ervan enorm zijn maar dat het nergens prominent op de agenda staat en daar besloot ze iets aan te doen met haar organisatie Girls Not Brides.

Mabel is blij met de inzet van de Nederlandse regering en ontwikkelingsorganisaties in de strijd tegen kindhuwelijken. Maar we zijn er nog lang niet, aldus de prinses. ”Het kost tijd. Maar het kan wel. Ik was afgelopen zomer in Senegal, waar meer dan 7000 dorpen besloten te stoppen met kindhuwelijken. Iedereen wordt er beter van als het stopt.”

De prinses denkt dat het haalbaar is om binnen een generatie kindhuwelijken uit te bannen. ”Ik werk toe naar de dag dat kinderen overal ter wereld net zoveel kansen hebben als mijn eigen dochters. Dat ieder meisje net als zij recht heeft op onderwijs en gezondheidszorg, en net als mijn dochters zelf bepaalt wanneer ze wil trouwen en met wie.”


Meer Nederland