Mabel viert succes in strijd kindhuwelijken

Vorsten

27/08/2014 4:45 pm

LONDEN – Prinses Mabel viert woensdag op Twitter een onverwacht succes in de strijd tegen kindhuwelijken en kindbruiden. ,,Groot nieuws!”, schreef Mabel. ,,Wat heeft lokale leiders dit doen besluiten?”, vraagt ze, verwijzend naar het bericht dat de noordwestelijke grensregio Mara zichzelf heeft uitgeroepen tot de eerste ‘kindhuwelijken’ vrije regio in Tanzania.

Mara, dat grenst aan het Victoriameer en Kenia, vormt het speerpunt van de dinsdag door Graca Machel-Mandela gelanceerde nationale campagne tegen kindhuwelijken in het land. De weduwe van Nelson Mandela en lid van The Elders, de groep wijze wereldleiders waarvan Mabel lange tijd directeur was, sprak over een ‘bevrijdingsoorlog’. Zoals in Afrika werd gestreden voor vrijheid en onafhankelijkheid zo moet nu gestreden worden tegen kindhuwelijken. Tanzania kan daarbij een leidende rol spelen, aldus Machel.

Kindhuwelijken zijn vooral op het Tanzaniaanse platteland veel voorkomend, zo meldt de organisatie ‘Girls not Brides’ waarvan Mabel directeur is. Meisjes worden soms al op hun 11e uitgehuwelijkt vanwege de bruidsschat die het hen oplevert. Die wordt dan weer gebruikt om hun broertjes te laten trouwen. Twee op de vijf meisjes trouwt voor haar 19e, en mist daardoor kans op scholing en ontwikkeling, afgezien nog van de gezondheidsrisico’s door zwangerschappen.

Gratis voor jou


Meer Nederland