Macri wil meer samenwerken met Nederland

Vorsten

2017-03-27 15:52:00

De Argentijnse president Mauricio Macri juicht verdere en nauwere samenwerking met Nederland toe. “Op tal van terreinen”, zo zei hij maandagmiddag in een toespraak bij het Nederlands-Argentijnse Business Forum in de Beurs van Berlage in Amsterdam. “Er zijn veel mogelijkheden om samen aan een betere toekomst te werken.”

De grootste opgave voor Macri, die maandag met zijn vrouw Juliana Awada is begonnen aan een tweedaags staatsbezoek aan Nederland, is naar eigen zeggen het verminderen van de armoede in Argentinië. “Er moet een fundamentele verandering komen”, aldus Macri, die hoopt dat dit door dialoog en niet door confrontatie kan worden bereikt.

In de Argentijnse politiek is dat laatste eerder regel dan uitzondering, zoals buiten de Beurs al duidelijk werd door de vijandige taal die een groep demonstranten tegen Macri bezigde. Ze beschuldigden hem onder meer van corruptie en censuur. Macri is voorstander van een open en vrije markt, zijn tegenstanders zijn daar faliekant tegen. “Dialoog moet plaatsvinden in alle geledingen van de samenleving”, zei de president.

Na zijn toespraak had Macri, die werd vergezeld door zijn vrouw en koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een rondetafelgesprek met Nederlandse en Argentijnse CEO’s en bezocht hij in de Effectenbeurszaal een hockey-clinic onder leiding van oud-international Floris-Jan Bovelander. Ook op het gebied van sport willen beide landen verder samenwerken.


Meer Nederland