Macron spreekt gasten staatsbanket toe in het Nederlands

Vorsten

11/04/2023 11:11 pm

De Franse president Emmanuel Macron heeft een deel van zijn toespraak tijdens het staatsbanket in het Koninklijk Paleis op de Dam in het Nederlands gedaan. De ruim tweehonderd genodigden van het banket applaudisseerden daarvoor als blijk van waardering.

Macron begon zijn toespraak door te stellen dat hij en zijn vrouw Brigitte dinsdag “op een fantastische manier” onthaald zijn. Hij noemde dat een “eer voor zijn hele land”. Ook sprak Macron op zijn beurt waardering uit voor het feit dat koning Willem-Alexander zijn speech even daarvoor geheel in het Frans deed.

Het Franse staatshoofd haalde vervolgens het belang van een goede samenwerking met Nederland, en andere Europese landen, aan “nu de oorlog opnieuw aan de poorten van Europa staat”. Hij zei dat de landen daarom “opnieuw hun gezamenlijke vastberadenheid” moeten tonen, net zoals zij dat in 1944 deden toen Nederlanders meestreden voor de bevrijding van Normandië.

Andere thema’s die Macron aansneed waren onder meer de klimaatverandering, rechtspraak, en de onderdrukking van terrorisme. Op het gebied van kunst en cultuur haalde de president de recente aankoop van twee grote portretten van Rembrandt aan die afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum te zien zullen zijn. Net als Willem-Alexander gaf ook Macron tot slot aan uit te kijken naar de Spelen van 2024 in Parijs.


Meer Nederland