Margriet moet zonder Pieter op pad

Vorsten

2017-05-14 17:29:00

Prinses Margriet moest zondagochtend (lokale tijd) alleen naar Stratford voor de herinwijding van een monument dat herinnert aan het verblijf van de Nederlandse troepen in Canada in de oorlogsjaren 1941-1945. Echtgenoot prof. mr. Pieter van Vollenhoven moest vanwege problemen met zijn voet verstek laten gaan. De verwachting is dat hij wel deelneemt aan het middagprogramma in Goderich.

Zijn onverwachte wegblijven bij dit onderdeel van het officieel bezoek aan Canada betekent wel dat de plaquette die prinses Margriet onthulde, terug moet naar de werkplaats. De naam van Pieter van Vollenhoven staat er immers ook op vermeld. ‘In gedachten was hij aanwezig’, aldus een lid van het Nederlands gezelschap. Aanpassen van de gedenkplaat was daarom niet nodig, al kunnen geschiedschrijvers daar anders over denken.

Enkele honderden inwoners en veteranen van het naar het Engelse Stratford upon Avon – stad van Shakespeare – vernoemde plaatsje in de provincie Ontario waren uitgelopen voor de plechtigheid rond het monument in de Dutch Memorial Garden. In het Canadese Stratford – beter bekend als de geboorteplaats van popfenomeen Justin Bieber – was tijdens de oorlog de Prinses Julianakazerne, waar Nederlanders die bij het uitbreken van de oorlog in Amerika en Canada verbleven een militaire opleiding kregen.

Duif

Het monument, een geschenk van de Nederlandse gemeenschap van Stratford uit 1956, stelt een gewonde duif voor die door twee handen wordt ondersteund. De duif staat voor Nederland, de handen voor de steun van Canada in oorlogstijd en bij de bevrijding.

Prinses Margriet onthulde daarna in het Stratford Festival theater nog een tweede plaquette, die een plaats moet krijgen op de voormalige kazerne. Het gebouw is te fragiel om de herinneringsplaat er meteen op aan te brengen, zo werd gezegd vandaar dat het elders gebeurde.


Meer Nederland