Máxima met Amalia-viool naar Instrumentendepot

Vorsten

24/08/2015 11:08 am

AMSTERDAM – Máxima brengt op woensdag 16 september een werkbezoek aan het Instrumentendepot Leerorkest in Amsterdam. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekend. De koningin neemt de ‘Amalia-viool’, die ze op Koningsdag in Dordrecht ontving, mee. Tijdens het werkbezoek worden de eerste noten gespeeld op de viool.

Máxima, erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs, brengt het bezoek in het kader van muziekonderwijs op de basisschool. De instrumenten in het depot, veelal schenkingen of nieuw aangeschaft met donaties, worden uitgeleend aan leerorkesten op scholen en andere muziekeducatie-initiatieven. Naast de functie van ‘instrumentotheek’ is het Instrumentendepot ook een sociale werkplaats waar instrumenten worden opgeknapt, gerepareerd en onderhouden. Hiermee biedt het depot opleidingsmogelijkheden en leerwerktrajecten voor vakopleidingen en worden de kosten van het onderhoud laag gehouden.

De koningin spreekt tijdens het bezoek met (school)bestuurders, leerkrachten en ambassadeurs uit het platform over de uitbreiding van de inzet van het instrumentendepot. Ook bekijkt ze de werkplaats en speelt een leerling de eerste noten op de ‘Amalia-viool’. Het instrument, dat in vijf maanden tijd werd gebouwd door de Dordtse vioolbouwer Lucienne van der Lans, is voorzien van een speciale oranje lak en een kroontje op de achterkant.


Meer Nederland