Máxima feliciteert Malala

Vorsten

24/05/2014 12:00 pm

MIDDELBURG – Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven waren zaterdag bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards. Margriet had in de Nieuwe Kerk in Middelburg de eer de Four Freedoms Award te overhandigen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis, de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanvereniging.

De Pakistaanse Malala Yousafzai, die in 2012 wereldnieuws werd toen ze door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, kreeg de prijs voor vrijwaring van vrees uit handen van de Zeeuwse popgroep Bløf. De onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting ging naar de Afghaanse Maryam Durani, een voorvechtster van rechten voor vrouwen en meisjes. De Jordaanse prins El Hassan bin Talal kreeg de prijs voor vrijheid van godsdienst, voor het bevorderen van dialoog tussen christenen, joden en moslims. De vierde onderscheiding, die voor vrijwaring van gebrek, werd uitgereikt aan de Somalische mensenrechtenactiviste en arts Hawa Abdi Diblaawe.

Elke twee jaar worden vijf awards toegekend. Vier aan personen wier inzet direct kan worden verbonden aan één van de vier vrijheden en één aan een persoon die zijn functie, zijn persoonlijkheid en zijn invloed langdurig heeft aangewend ten dienste van de menselijke vrijheid in al zijn facetten.

Het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute kent de onderscheidingen toe aan personen die op mondiaal niveau een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld.


Meer Nederland