Drukke eerste dag voor Máxima in Peking

Vorsten

24/11/2014 3:01 pm

PEKING – Koningin Máxima is maandagmorgen na aankomst in Peking met de KLM-nachtvlucht uit Amsterdam meteen aan de slag gegaan. Een werkbezoek is immers precies dat, en dus zat de koningin zo snel als het verkeer in de Chinese hoofdstad dat toeliet in het kantoor van de UNDP, de ontwikkelingstak van de Verenigde Naties. Daar had ze een gesprek met Alain Noudehou, de VN-coördinator in China. Samen namen ze het programma voor de komende dagen door.

Máxima is in China op uitnodiging van de centrale bank die serieus werk wil maken van het beter toegankelijk maken van financiële diensten voor de hele bevolking. Gezien de omvang van China en het inwonersaantal geen geringe opgave. Máxima kan wellicht wat suggesties doen, want als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het gebied van ‘inclusieve financiering’ heeft ze overal in de wereld al gezien en gehoord wat bij het toegankelijker maken werkt en minder goed werkt.

Zo leerde de koningin het afgelopen jaar over mobiel bankieren en kleine spaarcollectieven, maar ook over overregulering en te veel papierwerk voor simpele geldstortingen. China wil inzetten op het internet en daar kan Máxima op haar beurt weer meer over leren wanneer ze later deze week naar Hangzhou gaat voor een bezoek aan de Chinese internetgigant Alibaba, dat al het Chinese marktplaats en Paypal in handen heeft.

Uitleg

Máxima kreeg maandag al uitleg van vicepresident Hu Qilin van het bedrijf Tencent/Tenpay Payment Technology dat elektronisch bankieren mogelijk maakt door de iPhone te koppelen aan een bankkaart, waardoor (vooraf) kleine betalingen gedaan kunnen worden. Ook ontmoette de koningin de president en medewerkers van de Chinese Postspaarbank, die al enkele ‘inclusieve financiering’-projecten heeft.

De koningin besloot de dag met een werkdiner op de residentie van ambassadeur Jacobi, waarbij ook vertegenwoordigers van telecombedrijven, banken en kredietverleners aanschoven.


Meer Nederland