Máxima hoort in Nijkerk over toename in hulpvragen over rondkomen

Vorsten

14-12-2022 16:02:44

Meerdere hulpinstanties in Nijkerk zien dat steeds meer mensen aankloppen voor hulp om rond te komen, zeggen zij woensdag in gesprek met koningin Máxima. De koningin sprak met de voedselbank in de gemeente, stichting Streams, Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad, HipHelpt en SchuldHulpMaatje Nijkerk over hun ervaringen met armoede. Ook sprak de koningin woensdag met mensen die moeite hebben om hun rekeningen te betalen en met professionals.

Door de stijgende energiekosten en inflatie kloppen steeds meer mensen aan voor hulp, zien een paar instanties. “Het stijgt”, zei een vertegenwoordiger van de voedselbank in de gemeente tijdens het rondetafelgesprek in ontmoetingsplek Brink42. “We krijgen nu steeds meer stellen die allebei werken. Dus niet alleen de mensen die heel laag zitten qua inkomen, maar ook tweeverdieners die modaal verdienen.” Ze vindt het “lastig” om te zien. “Schrijnend”, reageerde de koningin.

SchuldHulpMaatje krijgt meer hulpvragen van mensen die net onder modaal verdienen, vertelt een vertegenwoordiger aan tafel in gesprek met de koningin. “Mensen die er zelf uit kwamen, komen dat nu niet meer. Het buffertje is inmiddels op en nu lukt het ze niet meer om maandelijks rond te komen. Dan zie je ze worstelen van: hoe kom je eruit?” Volgens de koningin is vooral samenwerking tussen verschillende instanties van groot belang, zodat onder meer kennis kan worden uitgewisseld en mensen zo goed mogelijk kunnen worden geholpen.

Máxima heeft vaker aangegeven te begrijpen dat mensen steeds meer moeite hebben om rond te komen door de hoge kosten. De koningin zei tijdens het staatsbezoek aan Zweden in oktober, toen koning Willem-Alexander niet wilde ingaan op de verontwaardiging rond de stijgende uitkering van de koninklijke familie, dat er wel meer aandacht gaat komen voor mensen met financiële moeilijkheden.

Meer Nederland