Máxima ontmoet Chinese president opnieuw

Vorsten

14/11/2014 12:38 pm

BEIJING – Koningin Máxima heeft als alles goed gaat voor de tweede keer dit jaar een ontmoeting met de Chinese president Xi Jingping. Na het staatsbezoek van het Chinese staatshoofd aan Nederland dit voorjaar is het eind volgende week Máxima die naar Beijing reist.

Ze bezoekt China als vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Die heeft haar in 2009 gevraagd om overal ter wereld te pleiten voor betere toegang tot financiële diensten, zoals verzekeringen, leningen, en bank-en spaarrekeningen. Die toegankelijkheid zorgt voor de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en kleine bedrijven in een land.

Máxima was eerder dit jaar voor hetzelfde doel al in Colombia, Peru en India. Ze praat dan met vertegenwoordigers van de bankensector, presidenten en of ministers en de bazen van de centrale banken, en gaat er ook op uit om uit eerste hand te leren over de problemen die mensen hebben bij het openen van een bankrekening, of het overmaken van geld.

Platteland

De obstakels, zo leerde Máxima bijvoorbeeld in Latijns-Amerika, zijn vaak ogenschijnlijk onschuldig zoals de vereiste van het hebben van een vaste woon- en verblijfplaats. Veel interne migranten hebben die niet. Of, de wachttijden bij het bankloket zijn zo lang dat een straatverkoper geen tijd heeft om zijn dagopbrengst te storten. Op het platteland is daarnaast het probleem van de grote afstanden, wat met mobiel bankieren kan worden opgelost.

China is zich ook bewust van die problemen en werkt al op diverse manieren aan de verbetering van de toegang tot financiële diensten. Mogelijk dat internet daarbij ook een rol kan spelen. Daarom gaat koningin Máxima ook naar Hangzhou, voor een bezoek aan het succesvolle Chinese internetbedrijf Alibaba.

Het bedrijf van Jack Ma heeft al een eigen betaalsysteem, eigen koeriersservices, eigen chatapplicaties om over prijzen te onderhandelen en nog veel meer diensten online. Uitermate geschikt zo lijkt het om de toegankelijkheid voor de bevolking te verbeteren.


Meer Nederland