Máxima opent Outsider Art Museum in Hermitage

Vorsten

2016-02-24 10:59:00

Koningin Máxima opent woensdag 16 maart het Outsider Art Museum in Hermitage Amsterdam. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekend.

Het Outsider Art Museum toont onconventionele werken van kunstenaars zonder kunstopleiding. Zij zijn buiten het professionele kunstcircuit actief, een aantal van hen heeft een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Het nieuwe museum kwam tot stand door samenwerking tussen het Dolhuys, museum van de geest uit Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en de Hermitage Amsterdam.

In Outsider Art zijn werken van Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars te zien. Eén van de beroemdste is de Japanse Shinichi Sawada, hij exposeerde zijn keramische beelden op de Biënnale van Venetië in 2013.

Máxima krijgt na het verrichten van de openingshandeling een rondleiding door Outsider Art. Daarnaast bezoekt de koningin een aantal kunstenaars in hun ateliers. Deze worden geleid door Cordaan en zijn samen met een galerie en artotheek gevestigd in de Hermitage.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig