Máxima put motivatie uit geboorteland

Vorsten

01/07/2015 12:09 pm

MANILLA – Koningin Máxima haalt een deel van haar motivatie om zich voor de VN in te zetten voor het bereiken van betere toegankelijkheid van financiële diensten voor iedereen uit haar eigen Argentijnse achtergrond. Dat zei Máxima tijdens een persbijeenkomst woensdagmiddag in Manilla.

Ze had door de moeilijke economische omstandigheden in haar geboorteland al vroeg geleerd dat iemand volledig economisch betrokken moest zijn om waardigheid te hebben en een inkomen te verdienen, maar dat het daarvoor ook nodig was om volledig toegang te hebben tot financiële diensten. “Het is geen doel op zich, maar een middel tot een doel”, aldus Máxima.

Het zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de economie en dat was voor Nederland en Duitsland net zo goed het geval als voor de Filipijnen, zo hield ze de tientallen Filipijnse mediavertegenwoordigers voor. In de negentiende eeuw streefden beide Europese landen ook naar betere toegankelijkheid van financiële diensten voor bijvoorbeeld de plattelandsbevolking. “In die tijd werden er coöperaties opgericht, net zoals nu hier.”

Spiegel

Ze hield de Filipijnen het economisch succes van Nederland en Duitsland als spiegel voor. De achterstand op de toegang tot banken mocht dan groot zijn – 31 procent in de Filipijnen tegen bijna honderd in Nederland – met moderne technieken zoals mobiel bankieren konden de Filipijnen een enorme sprong maken.

Het was niet nodig overal bankkantoren te bouwen. De cash-economie kon snel worden vervangen door een economie met digitaal geldverkeer, hetgeen niet alleen sneller maar ook veiliger is, aldus Máxima. Ze sprak na afloop van de presentatie van een nationaal actieplan voor de Filipijnen waarin afspraken zijn gemaakt om de Filipijnen die achterstand te doen inhalen.


Meer Nederland