‘Máxima respecteert belastingwet Argentinië’

Vorsten

30-01-2019 18:29:00

Koningin Máxima respecteert de in Argentinië geldende belastingwetten en regelgeving. De betrokken autoriteiten in Argentinië hebben dat bevestigd. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdagavond gezegd in een korte verklaring.

De RVD reageerde daarmee op een bericht eerder deze week op een Argentijnse site. Die meldde maandag dat de koningin over bezittingen in Patagonië geen of niet voldoende belastingen betaalde. Het zou gaan om de in 2009 gekochte ‘Estancia Pilpilcura’ nabij Bariloche, waar tegenwoordig een door Máxima’s tante uitgebaat gastenverblijf is gevestigd.

Kamerleden van de PvdA en D66 vroegen minister-president Mark Rutte woensdag om opheldering over de aantijgingen vanwege de voorbeeldfunctie van de koningin.

President Macri

De beschuldiging op ‘El Cohete a la Luna’ (‘De raket naar de maan’) was gericht tegen de Argentijnse president Mauricio Macri, die tijdens de kerstvakantie van 2016 het koninklijk gezin op de estancia ontmoette.

Macri wordt in het artikel verweten meer gefortuneerde vrienden te hebben die in dit deel van Rio Negro bezittingen hebben waarover te weinig wordt afgedragen. Naast de koningin werd ook de Brit John Lewis genoemd en de eigenaren van het skiresort Bagulaes.

Meer Nederland