Máxima waarschuwt voor genderkloof in financiële weerbaarheid

Vorsten

19-01-2023 12:11:03

Er bestaat een duidelijke genderkloof op het gebied van financiële weerbaarheid. Dat zei koningin Máxima donderdag tijdens het World Economic Forum, waar ze een gesprek bijwoonde over financiële inclusie. Veel vrouwen hebben volgens haar geen toegang tot financiële producten en zijn daardoor financieel gezien dus ook minder weerbaar.

Van de circa 1,4 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening, is een groot deel vrouw volgens de koningin. “Dus we moeten ons ook focussen op vrouwen”, meende ze.

Een belangrijk middel voor toegang tot financiële producten is onder meer een identiteitsbewijs, zei de koningin, “want zonder ID kun je geen bankrekening openen”. Maar ook “heeft niet iedereen een mobiele telefoon”, vervolgde de koningin, die veel worden gebruikt voor het regelen van bankzaken. Ook dit zijn met name vrouwen.

Belangrijk probleem

“Sommige vrouwen hebben minder goede telefoons dan hun zoons en mannen”, zei Máxima, of “moeten telefoons delen”. “Een belangrijk probleem”, vond ze. Dat zorgt er mede voor dat vrouwen minder “in contact staan” met organisaties en personen in de buitenwereld.

De koningin is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Financiële Inclusie (GPFI) van de G20. Máxima zet zich sinds 2009 in als UNSGSA om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en hiermee kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten.

Meer Nederland