Máxima wordt in Pakistan scherp bewaakt

Vorsten

10/02/2016 1:31 pm

Koningin Máxima heeft woensdag onder stevige bewaking vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad een uitstapje gemaakt naar de naastgelegen zusterstad Rawalpindi. Langs de snelweg stonden om de 100 meter met geweren bewapende Pakistan Rangers, die de route beveiligden.

Alle verkeer, in beide richtingen van de snelweg, werd opgehouden en voetgangers en fietsers moesten op grote afstand blijven van het konvooi waarin de koningin naar Rawalpindi werd gebracht. Máxima zat in een gepantserde wagen, die ook werd gevolgd door een auto met een ‘jammer’ die aanslagen met elektronische middelen moest voorkomen.

Pakistan behoort tot de minder veilige landen van de wereld en aanslagen komen regelmatig voor, al is het geïsoleerde Islamabad daarvan merendeels uitgezonderd. Het regeringskwartier en de diplomatenwijk worden zwaar beveiligd. Het hotel waarin Máxima tijdens haar VN-reis verblijft, ligt daarnaast en bezoekers moeten verschillende veiligheidscontroles passeren om op het terrein te komen.

Het aantal verplaatsingen in de stad tijdens het bezoek is beperkt. De koningin heeft haar meeste vergaderingen en bijeenkomsten in haar hotel. Dat gebeurde bij eerdere VN-bezoeken vooral om logistieke redenen, maar in Islamabad waar maar weinig verkeer is, om veiligheidsredenen.

Voor het veldbezoek aan projecten waar vrouwen de resultaten toonden van betere toegang tot financiële diensten, zoals elektronisch bankieren, werd echter een uitzondering gemaakt. Maar ook hier werd begin deze week het programma nog gewijzigd omdat de te bezoeken ontmoetingsplek met klanten van de stichting Kashf niet geschikt werd gevonden. De klanten kregen nu zelf een uitstapje, maar Máxima’s hotel.

Gratis voor jou


Meer Nederland