Máxima ziet nieuwste technieken aanpak kanker

Vorsten

2017-05-18 15:08:00

Koningin Máxima heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan het naar haar vernoemde Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Daar werd ze bijgepraat over de behandeling van kinderkanker.

Na een rondetafelgesprek kreeg Máxima een rondleiding door de verschillende onderzoeksruimten en laboratoria van de researchafdeling van het centrum. Daar werden de nieuwste technieken om kinderkanker in de toekomst beter te kunnen behandelen gepresenteerd aan de koningin.

Máxima bekeek zogenoemde organoids, in het lab opgekweekte tumorweefsels waarmee vooraf precies bepaald kan worden welke behandeling het meest effectief is. Ook keek de koningin naar 3D-beelden van kankercellen. Dankzij het zogenoemde 3D imaging kunnen chirurgen tumoren beter verwijderen.

Na de rondleiding sprak Máxima met een aantal direct betrokkenen. Vertegenwoordigers van onder andere de kinderadviesraad, de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK), de cliëntenraad, artsen en onderzoekers schoven aan bij de koningin.


Meer Nederland