Máxima ziet vooruitgang in haar werk

Vorsten

29/09/2015 9:21 pm

NEW YORK – Koningin Máxima is tevreden over de resultaten van haar bezoek aan de Verenigde Naties. Dat zei de koningin dinsdagmiddag (lokale tijd) na afloop van een bijeenkomst met jonge ondernemers. Bij hen had ze het belang benadrukt van toegang tot financiële diensten voor startende ondernemers en jongeren.

De koningin bezocht New York in haar functie als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het gebied van inclusieve financiering: het zorgen voor toegang tot zaken als verzekeringen, sparen en krediet voor iedereen. “Het gaat heel goed, maar er is nog veel te doen”, keek Máxima terug op haar driedaagse verblijf.

Daarin had ze tal van landen haar hulp en advies aangeboden, achter de schermen gesprekken gevoerd en haar jaarverslag aangeboden aan Ban Ki-moon. Met de leiders van landen die ze eerder voor de VN had bezocht, zoals de Filipijnen en Myanmar, besprak ze de vooruitgang die sinds haar visite is gemaakt en de problemen die zijn gerezen. Van vertrekkend president Jakaya Kikwete van Tanzania kreeg ze dank voor haar werk, zo vertelde ze.

“In 2009 had maar 20 procent van de bevolking toegang tot financiële diensten. Tanzania mikt voor volgend jaar op 75 procent, een enorme vooruitgang”, aldus de koningin. Dat toegang tot financiële diensten is opgenomen als onderdeel van verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN is een enorme steun, zei Máxima. “Iedereen is nu doordrongen van het belang. Het is een instrument voor vooruitgang.”


Meer Nederland