Nog eens 10.000 kijkers bij Gouden Koets

Vorsten

06-09-2015 17:23:00

DEN HAAG – De Gouden Koets die bij Paleis Het Loo staat, heeft de afgelopen week veel belangstellenden getrokken. Ruim 10.000 mensen brachten een bezoekje aan Apeldoorn om het voertuig van dichtbij te zien. Vanwege de enorme vraag werd besloten de koets wat langer tentoon te stellen dan gepland. Een week eerder waren er al ruim 15.000 bezoekers geweest.

De Gouden Koets is na Prinsjesdag drie tot vier jaar uit de roulatie voor groot onderhoud. De Glazen Koets, die sinds dit voorjaar weer inzetbaar is, gaat daarna gebruikt worden voor ceremoniële taken.

De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Op 7 februari 1901 werd de koets voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Het onderhoud van de koets richt zich op vier onderdelen: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.