Programma: Koningspaar bezoekt Frankrijk

redactievorsten

23/02/2016 4:22 pm

epa04032697 French President Francois Hollande (2-L) poses for a photo with Dutch King Willem-Alexander (2-R), Queen Maxima (L) and Princess Beatrix (R) at royal palace Noordeinde in The Hague, The Netherlands, 20 January 2014. EPA/FRANK VAN BEEK / POOL

In januari 2014 bracht president Hollande een officieel bezoek aan Nederland. De koning en koningin bouwen volgens de RVD voort op de positieve impuls die het bezoek van Hollande aan de bilaterale betrekkingen heeft gegeven. Centraal staat de verdieping van de banden op economisch, cultureel en Europees gebied, maar ook het gedeelde verleden en gedeelde waarden als vrijheid en gelijkheid.

Donderdag 10 maart

 • Het staatsbezoek vangt aan op donderdagochtend met een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe. De Koning legt vervolgens een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe, waarna het Koninklijk Paar het Livre d’Or tekent.
  Aansluitend ontvangt president Hollande de Koning en Koningin voor een gesprek in het Palais de l’Elysée.
 • De Koning, Koningin en president Hollande bezichtigen vervolgens in het Musée du Louvre Rembrandt’s huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De portretten zijn aangeschaft door Nederland en Frankrijk, om onafscheidelijk te tonen aan een groot internationaal publiek, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum.
 • In de middag vindt de ontvangst plaats van de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk, in Hôtel Potocki.
  Aansluitend hebben de Koning en Koningin een onderhoud met de voorzitter van de Senaat in het Palais du Petit Luxembourg en de voorzitter van de Assemblée Nationale in Hôtel de Lassay.
 • De Koning en Koningin bezoeken in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren. Zij spreken met jongeren over tolerantie, vrijheid en gelijkheid. De leerlingen hebben aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting deelgenomen. Het gesprek wordt geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.
 • ’s Avonds biedt president Hollande een staatsbanket aan in het Palais de l’Elysée, waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Vrijdag 11 maart

 • De Koning en Koningin bezoeken in de ochtend de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. In het Hôtel de Ville spreken zij over de verbondenheid van Nederland met Parijs en houden de Koning en de burgemeester een korte toespraak.
 • De stad Parijs investeert in duurzaam stadsvervoer om luchtverontreiniging tegen te gaan. Hiertoe is een aantal elektrische stadsbussen aangeschaft van Ebusco uit Helmond. Het Koninklijk Paar krijgt tijdens een busrit in een elektrische bus uitleg over duurzame vervoersoplossingen.
 • Het Koningspaar woont in Les Docks een aantal onderdelen bij van de economische missie. Het paar sluit aan bij de Strategic Business Dialogue met Franse en Nederlandse CEO’s, voorgezeten door VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en vice-voorzitter Geoffroy Roux de Bézieux van de Franse werkgeversorganisatie MEDEF. Het gesprek met CEO’s gaat over samenwerking op het gebied van innovatie en duurzaamheid, mede in navolging van de recente klimaattop in Parijs, COP21.
  Aansluitend bezoeken de Koning en Koningin een ‘innovatieparade’, waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming. De innovatieparade vindt plaats binnen het huidige Frans-Nederlands economisch jaar. Tot slot woont het Koninklijk Paar de ondertekening van een aantal MoU’s bij, met name op het gebied van aerospace, smart cities, transport en een Netherlands Business Support Office (NBS) in Nantes.
 • ’s Middags bezoekt het Koninklijk Paar de ‘incubator’ NUMA, een broedplaats voor start-ups die de kans krijgen zich als ondernemer te ontwikkelen. In aanwezigheid van Emmanuel Macron, minister van Economie, Industrie en Digitale Zaken, krijgen zij onder meer uitleg over het project ‘data-city’, waarmee diensten en producten kunnen worden ontwikkeld in het kader van smart cities.
 • In het Atelier Néerlandais woont het Koninklijk Paar de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnemen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers.
 • In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU vindt een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie. Het Koninklijk Paar woont de afsluiting van het symposium bij in de Salon de l’horloge van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Koenders en zijn Franse counterpart Jean-Marc Aurault houden beiden een toespraak, in aanwezigheid van studenten en eregasten.
 • ’s Avonds bieden de Koning en Koningin aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestaat uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet.
Gratis voor jou


Meer Nederland