Ook Máxima moet wel eens wachten

Vorsten

30/06/2015 4:55 am

MANILLA – Het uurwerk van de Filipijnse president Benigno Aquino werkt anders dan dat van koningin Máxima. Dat bleek dinsdagmorgen (lokale tijd) in het Malacañang paleis in Manilla. Volgens het afgesproken tijdschema zou Aquino de koningin om 10 uur ontmoeten.

Máxima en haar delegatie zaten op dat moment ook keurig klaar, evenals een aantal Filipijnse genodigden bij het onderhoud. Het gesprek ging over koetjes en kalfjes, of nauwkeuriger over vakanties, tulpen en de Nederlandse waterwerken.

Een breed scala aan onderwerpen passeerde de revue want president Aquino liet op zich wachten. Pas een kwartier later kwam hij binnen, onaangekondigd eigenlijk en met vliegende vaart. “Fijn u weer te ontmoeten”, begroette de koningin haar gastheer.

VN-klimaattop

De twee hadden elkaar in september in de marge van de VN-klimaattop in New York al eens getroffen. Daar uitte Máxima ook de wens de Filipijnen te willen bezoeken en nodigde Aquino haar uit.

Het Nederlandse hof houdt de tijd altijd streng in de gaten. Te laat komen, hoort niet. De draaiboeken zijn dan ook tot de minuut nauwkeurig. Maar dat gebruik heeft niet elk land of staatshoofd. Berucht was de Marokkaanse koning Hassan II die tijdens een staatsbezoek de Britse vorstin Elizabeth een uur liet wachten.


Meer Nederland