Paleis Het Loo gaat na zondag drie jaar dicht

Vorsten

07-01-2018 07:51:00

Mensen die nog snel even een kijkje willen nemen hebben alleen zondag nog de kans om Paleis Het Loo in Apeldoorn te bezoeken. Vanaf maandag namelijk sluit het museum voor drie jaar de deuren wegens een grote verbouwing.

Het museumpaleis ondergaat een enorme renovatie en uitbreiding die naar schatting 123 miljoen euro gaat kosten. Alleen het paleis zelf, het hoofdgebouw, gaat voor al die tijd echt helemaal dicht. In de tussentijd zijn, tussen eind maart en eind september, wel de stallen en de tuinen te bezoeken en worden ook gewoon evenementen op het terrein georganiseerd.

Renovatie was niet alleen gewoon nodig, Het Loo wil meer gaan voldoen aan de eisen van nu. Museumbezoekers, die in aantal nog steeds blijven toenemen, zijn daar immers steeds meer aan gewend na alle museumvernieuwingen elders de laatste jaren.

De verwijdering van asbest alleen al kost 17 miljoen, de renovatie dik 55 miljoen en de uitbreiding 30 miljoen. De kosten, waaronder ook de inkomstenderving van de komende jaren, zijn goeddeels gedekt door de overheid en door een lening. Verder dragen er nog sponsors en donoren bij in de kosten.

Meer Nederland