Post van Oranjes te zien in Soestdijk

Vorsten

09/12/2016 3:18 pm

Oranjefans kunnen sinds vrijdag neuzen in de persoonlijke correspondentie van de koninklijke familie. In Paleis Soestdijk zijn onder de noemer Afzender: Koninklijk Huis tot en met zondag 12 maart kerstkaarten, uitnodigingen en andere poststukken tentoongesteld.

Met de tentoonstelling wil Paleis Soestdijk de wereld achter het Koninklijk Huis laten zien. “Die praktische en persoonlijke documenten sluiten naadloos aan bij onze persoonlijke rondleidingen door het bekendste woon- en werkpaleis van Nederland”, aldus Ronald Smit, die de expositie samenstelde.

De 250 tentoongestelde poststukken komen uit de verzameling van Martin Coers. Hij jaagt al jaren op kerstkaarten, officiële uitnodigingen, programmaboekjes en andere documenten die door de koninklijke familie worden verstuurd. De verzamelaar heeft volgens Paleis Soestdijk ‘een collectie waar je u tegen zegt’.

De stukken verrasten ook Smit. “Het heeft me bijvoorbeeld verbaasd hoe gedetailleerd de informatie wordt verstrekt aan genodigden voor officiële gelegenheden”, zei de samensteller van Afzender: Koninklijk Huis tegen RTV Utrecht. “Dat gaat echt op detail, hoe laat je ergens verwacht wordt, maar ook naast wie je zit en wat een gespreksonderwerp zou kunnen zijn.”

Gratis voor jou


Meer Nederland