President Xi hecht aan mensenrechtendialoog

Vorsten

26/10/2015 3:07 pm

PEKING – De Chinese president Xi Jinping hecht aan de mensenrechtendialoog die met Nederland wordt gevoerd. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandagavond na afloop van het staatsbanket dat de president aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In zijn tafelrede stipte de koning de mensenrechten aan.

“Onze belangen zijn met elkaar verweven als zijden draden. Een weefsel dat sterk is en kwetsbaar tegelijkertijd. Dit maakt de noodzaak van nauwe banden des te groter. Nederland waardeert het bijzonder dat wij een constructieve dialoog voeren. Een dialoog over kwesties waarover wij het eens zijn, maar ook over onderwerpen waarover wij soms verschillend denken – zoals bijvoorbeeld de mensenrechten. Het voortzetten van deze dialoog helpt onze banden te versterken in deze turbulente tijd”, aldus Willem-Alexander.

Minister Koenders zei dat Nederland een heel scala aan mensenrechten aan de orde heeft gesteld en stelt, zoals persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, homorechten en rechten van minderheden. “Niet dat we ze voor de laatste keer waarschuwen, maar er is geen Europees land dat het zo consequent aankaart”, zei hij.

Gratis voor jou


Meer Nederland