Prins Maurits vaart voorop bij Sail-In Parade

Vorsten

13/08/2015 8:45 pm

IJMUIDEN – Prins Maurits vaart volgende week voorop met de Clipper Stad Amsterdam in de spectaculaire Sail-In Parade. De driemaster is het visitekaartje voor Amsterdam en viert dit jaar zijn vijftienjarig bestaan.

Voor de vierde keer is de Stad Amsterdam woensdag het officiële openingsschip van Sail Amsterdam. Aan boord zijn zo’n 150 genodigden, onder wie de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en prins Maurits. De prins is dit jaar voor het eerst beschermheer van het maritieme spektakel. Hij neemt letterlijk het roer over van zijn neef Willem-Alexander, die deze functie neerlegde toen hij koning werd. De kans is groot dat Maurits tijdens de parade de clipper even mag besturen, zegt kapitein Moritz Kuhlenbäumer.

Dat zal overigens op nauwkeurige aanwijzingen van de bemanning gebeuren. Volgens Kuhlenbäumer is zo’n intocht best spannend. Behalve de meer dan vijftig grote tall ships varen er ook honderden andere boten van allerlei pluimage mee, wat al snel tot chaotische taferelen kan leiden op het Noordzeekanaal. “Kalm blijven, één snelheid houden, rechtdoor varen en niet wijken”, is het beleid van de kapitein.

Dienstplicht

Prins Maurits beschikt over nautische ervaring en heeft veel affiniteit met Sail Amsterdam. Maurits vervulde zijn dienstplicht bij de marine, waar hij op dit moment nog reserve-officier is.

De Stad Amsterdam is een replica van de clipper Amsterdam uit 1854. Het schip is 76 meter lang en telt 31 zeilen. Ondanks de historische uitstraling is het van alle moderne gemakken voorzien. De gemeente Amsterdam en uitzendbureau Randstad hebben hem laten bouwen en in 2000 deed hij voor het eerst dienst als vlaggenschip van de Sail-In Parade. De rest van het jaar is de clipper nauwelijks in de echte stad Amsterdam te vinden. ,,We zijn zo’n 360 dagen per jaar op zee”, zegt de kapitein. Zo leidt het schip jongeren op, vaart het in de wintermaanden naar de Cariben voor luxe zeilcruises en is het te huur voor zakelijke bijeenkomsten.

Aan boord is donderdag nog hard gewerkt om de clipper spic en span te maken. Het schip ligt sinds woensdagochtend in IJmuiden, waar dit weekend al een voorproefje plaatsvindt van het nautische evenement in de hoofdstad tijdens PreSail IJmond.

Gratis voor jou


Meer Nederland