Prinses Amalia en koningspaar officieel ontvangen op Bonaire

Vorsten

28/01/2023 3:11 pm

De eerste handen werden vrijdagmiddag op het vliegveld van Bonaire al geschud, maar prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdagochtend lokale tijd op Bonaire officieel ontvangen door gezaghebber Edison Rijna. De ontvangst is de eerste officiële activiteit van het tweeweekse bezoek aan het Caribisch deel van Nederland. Op straat hebben tientallen mensen zich verzameld om het gezelschap te zien.

Rijna heeft zijn gasten, en vooral prinses Amalia, bij de ontvangst toegesproken. Hij wenst de prinses en het koningspaar een mooie reis toe en hoopt dat Amalia op haar eerste reis hartelijk wordt ontvangen.

Waar de koning bij staatsbezoeken altijd een pak draagt, is dat tijdens dit kennismakingsbezoek anders. Zonder jasje komt de koning aan bij de gezaghebber. Amalia en Máxima zijn gekleed in een zomerse jurk. Een laaghangende lamp zorgt gelijk voor de eerste uitdaging van Amalia: ze loopt er vol met haar hoofd tegenaan. “Ik liep er alweer tegenaan”, zegt ze grinnikend tegen de aanwezigen.

Hoogste bestuursorgaan

Bij de ontvangst maakten de 19-jarige prinses en het koningspaar ook kennis met de Eilandsraad, het hoogste bestuursorgaan van Bonaire. De leden worden gekozen door de burgers en vormen de volksvertegenwoordiging. Aanwezig zijn onder meer fractieleiders en leden van de partijen Movementu di Pueblo Boneriano, Union Partíotiko Boneriano en Partido Demokrátiko Boneriano.

Vrijdagmiddag lokale tijd kwamen het koningspaar en de prinses aan op Flamingo Airport op Bonaire, waar zij werden ontvangen door gezaghebber Edison Rijna. De koning gaf Rijna bij aankomst een vriendschappelijke handdruk en zei tegen hem dat het goed was om weer “thuis” te zijn.

Gratis voor jou


Meer Nederland