Prinses Anita onthult relievo’s Van Gogh

Vorsten

12/12/2013 8:55 am

SCHIPHOL – Prinses Anita onthult donderdagochtend op Schiphol de zogeheten relievo-collectie van Vincent Van Gogh. Relievo’s zijn kwalitatief hoogstaande driedimensionale reliëf-reproducties van Van Goghs meesterwerken. De relievo’s tonen alle details, inclusief craqueléscheurtjes en de verschillende diktes verf van het originele schilderij.

Prinses Anita, de echtgenote van prins Pieter-Christiaan, is een kunstliefhebber en van Van Gogh in het bijzonder. Volgens een woordvoerster van het Van Gogh Museum draagt ze de werken van Van Gogh een warm hart toe. Zo heeft ze bijvoorbeeld een luisterboek ingesproken over Van Gogh. In januari gaat prinses Anita naar Los Angeles. Dan onthult ze de relivo-collectie op de LA Art Show 2014.

De achterzijde van de reproducties toont de geschiedenis van het origineel met labels van tentoonstellingen waar het werk ooit heeft gehangen. Elke relievo is genummerd en gecertificeerd door een conservator van het museum. Het Van Gogh Museum ontwikkelde in zeven jaar samen met Fujifilm de techniek voor deze speciale museum-edities. De techniek combineert een driedimensionale scan van het schilderij met een print van hoge resolutie. De collectie bestaat uit de vijf werken waaronder Amandelbloesem (1890) en Zonnebloemen (1889). Deze werken zijn vanaf donderdagavond te zien op de beurs Masters of LXRY in de Amsterdam RAI.


Meer Nederland