Beatrix en Claus 50 jaar geleden verloofd

Vorsten

28/06/2015 11:14 am

BAARN – Het is zondag precies vijftig jaar geleden dat prinses Beatrix zich verloofde met Claus von Amsberg (1926-2002). Koningin Juliana en prins Bernhard maakten de verloving bekend op Paleis Soestdijk.

Claus von Amsberg werd in mei 1965 in Nederland plotsklaps bekend door een beroemde foto. In binnen- en buitenlandse bladen prijkte een door John de Rooy gemaakte plaat gemaakt in de tuin van kasteel Drakensteyn. De West-Duitse diplomaat bevestigde enkele dagen later in een radioprogramma ‘bevriend te zijn met Beatrix’.

Nederland was in rep en roer toen de troonopvolgster twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog verliefd werd op een Duitser. Het kabinet-Cals gaf dr. Loe de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opdracht een onderzoek in te stellen.

Oorlog

Nadat De Jong zijn gunstige verslag over Claus’ oorlogsverleden had uitgebracht, maakten koningin Juliana en prins Bernhard op 28 juni 1965 voor radio en televisie de verloving bekend van prinses Beatrix en de twaalf jaar oudere jonkheer. “Ik kan u verzekeren dat het goed is”, sprak Juliana.

De verloving tussen de destijds 38-jarige Claus en de 27-jarige Beatrix ging gepaard met voor het hof ongebruikelijke persconferenties met binnen- en buitenlandse media. Over de oorlog zei Claus: ”We kunnen haar niet wegvagen. We zullen haar niet vergeten. We moeten tezamen met onze buitenlandse vrienden, de lessen uit deze periode en gebeurtenissen trekken die het onmogelijk maken dat in de toekomst waar ook ter wereld zoiets weer gebeuren kan.”

De Staten-Generaal ging eind 1965 akkoord met een wetsontwerp van de regering over goedkeuring van het huwelijk. Die toestemming was onder meer nodig zodat Beatrix haar recht op de troon kon behouden. Claus kreeg de Nederlandse nationaliteit. Op 10 maart 1965 werd het huwelijk gesloten in een rumoerig Amsterdam. Prins Claus vertelde later dat “de verlovingstijd een heel moeilijke tijd was, die alleen te doorstaan was door hetgeen er tussen mij en mijn vrouw bestond.”


Meer Nederland