Prinses Irene viert de natuur

Vorsten

23/05/2014 9:33 pm

AMSTERDAM – Als het aan prinses Irene van Lippe-Biesterfeld ligt, gaat iedereen dit weekend de natuur in. De natuurliefhebber heeft het Franse natuurfestival Fête de la Nature naar Nederland gehaald. “We vragen aan iedereen om dit weekend iets te doen in de natuur en de natuur te vieren”, vertelde de prinses vrijdag bij RTL Late Night. “Het is dus geen vingerwijzing van ‘ik weet het beter dan jij’, maar gewoon feestvieren: heerlijk.”

Door heel Nederland staan zaterdag en zondag bijna 300 georganiseerde activiteiten op stapel, maar mensen mogen ook zelf op pad, legt de zus van prinses Beatrix uit. “Je kunt ook gewoon gaan wandelen of zwemmen, er zijn werkelijk 1001 verschillende dingen te doen. Ga bijvoorbeeld het strand schoonmaken, met je blote voeten in het gras lopen, laat kinderen kijken hoe kikkervisjes leven en groeien. Of ga een tomaatje eten”, aldus de dochter van Juliana. Bij dat laatste refereerde ze aan een tomaatje aan een tomatenplant dat presentator Humberto Tan haar tijdens de uitzending aanbood.

En passant wees Irene de presentator ook nog even terecht. “Excuses, ik praat met volle mond”, verontschuldigde Tan zich toen hij haar tijdens het eten van een tomaat een vraag stelde. “Daarom heb ik ook geen tomaatje genomen”, aldus de prinses.

Plek op aardbol

Een ‘missie’ wil ze het niet noemen (“dat klinkt zo griezelig”), maar het is wel Irene’s doel om mensen te attenderen op hun rol in de natuur. “Ik probeer zo goed mogelijk te leven vanuit het besef dat ik deel uitmaak van de natuur en probeer mensen aan te moedigen na te denken: wat is jouw plek op deze prachtige aardbol en in het ecosysteem van de aarde?” De prinses probeert dat onder meer via de door haar opgerichte organisatie NatuurCollege te bewerkstelligen en focust daarbij graag op de generatie van de toekomst: kinderen.

Uiteraard gaat Irene komend weekend ook zelf op pad. “Ik ga kijken in verschillende wijken van Den Haag. Daar is een multiculturele tuin aangelegd en een optocht van kinderen in natuurkleding.” Hoewel men elke dag van de natuur kan genieten, raadt Irene de kijkers aan om juist zaterdag of zondag op pad te gaan. “Dan weet je dat je dat met duizenden mensen tegelijk doet, en dat vinden we natuurlijk helemaal fantastisch.”


Meer Nederland