Prinses Mabel doet inspiratie op in Den Haag

Vorsten

07/10/2015 4:06 pm

DEN HAAG – Prinses Mabel is een ervaring rijker. Dat zei ze woensdagmiddag in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daar woonde ze een bijeenkomst bij over het beëindigen van kindhuwelijken. “Ik ga hier geïnspireerd vandaan”, aldus Mabel die met haar koepelorganisatie ‘Girls Not Brides’ dit onderwerp wereldwijd onder de aandacht heeft gebracht.

“Vijf jaar geleden was het nog een taboe. Niemand die erover wilde praten. Nu is het beëindigen van kindhuwelijken een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en hebben alle landen zich ertoe verplicht”, zei prinses Mabel aan het slot van de ontmoeting met onder meer experts en betrokken organisaties.

“We hebben hier kunnen leren van successen maar ook van mislukkingen. Er is geen snelle en geen eenvoudige oplossing voor dit probleem en het probleem is ook veel groter dan wij met onze acties nu kunnen omvatten”, wist de prinses. Er is dan ook gezamenlijke actie nodig, waarbij vooral lokale bewegingen moeten worden betrokken. “Die weten wat er in hun gemeenschap speelt en hoe aan het gebruik een einde kan worden gemaakt.”

Bijval

Mabel kreeg in het ministerie bijval van minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking, die ze een week eerder ook al had getroffen bij een ontbijtbijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. “Het doel is duidelijk”, aldus Ploumen, “maar het is niet eenvoudig te bereiken.”

In veel landen zijn nu wel wetten tegen het op uithuwelijken of op jonge leeftijd trouwen, maar dat betekent nog niet dat die wet ook wordt uitgevoerd. Ook Ploumen benadrukte daarom dat de echte winst op lokaal niveau moet worden gemaakt, via een imam of een chief die een heel dorp op andere gedachten kan brengen.


Meer Nederland