Prinses Margriet gaat door zo lang het kan

Vorsten

2019-01-19 02:34:00

Prinses Margriet wordt zaterdag 76 jaar. Nog steeds geen leeftijd om te stoppen met werken of de koffers definitief op zolder te zetten. ”Zo lang we het kunnen doen, denk ik, dan zullen we het doen”, zei de prinses voorafgaand aan het jaarlijkse Peter Stuyvestant Ball in New York. Van terugtrekken na 37 jaar beschermpaarschap, samen met echtgenoot Pieter van Vollenhoven die later dit jaar 80 wordt, was nog geen sprake.

Dat bleek eerder deze week ook toen de prinses en haar man in Amsterdam de nieuwjaarsontvangst bijwoonden van hun neef koning Willem-Alexander. Opmerkelijk genoeg slaat de generatie na hen, met prins Constantijn en prinses Laurentien, dit soort bijeenkomsten steevast over, terwijl Margriet en Pieter bijna geen jaar overslaan. ”Wij zijn opgevoed met een gevoel dat het onze verplichting is aan de Nederlandse samenleving”, vertelde ze eens over haar werk en inzet voor zowel de monarchie als Nederland.

Vorig jaar bezocht de prinses de Paralympische winterspelen in Korea en maakte ze met zoon prins Pieter-Christiaan een reis naar Haïti om te zien wat er terecht was gekomen van de plannen en hulp op het gebied van ramppreventie van het naar haar genoemde Prinses Margriet Fonds. Ook draaide ze trouw haar rondjes in schaatstempel Thialf om bij De Hollandse 100 geld in te zamelen voor Lymph & Co. Dat investeert in onderzoek naar lymfeklierkanker.

Lichamelijke ongemakken, zoals bijvoorbeeld een pijnlijke pols van een leven lang handen schudden, laten haar wel merken dat ze ouder wordt ”maar daardoor weet je nog dat je leeft”, zei Margriet daar jaren geleden al over.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig