Racismecoördinator: excuses alleen zinnig als koning die maakt

Vorsten

04-11-2022 08:42:04

De excuses voor het Nederlandse slavernijverleden hebben alleen écht zin als koning Willem-Alexander ze maakt. Dat stelde Rabin Baldewsigh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme vrijdag op NPO Radio 1. “Het maakt een groot verschil of het kabinet of de regering excuses maakt”, waarschuwt hij.

Het kabinet gaat in december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden, bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws. De verwachting is dat de excuses in december worden aangeboden als het kabinet reageert op het rapport van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de aanbevelingen hieruit is ook om excuses aan te bieden.

Maar de waarde van dit signaal is relatief als alleen premier Mark Rutte sorry zegt. “Kabinetten komen en kabinetten gaan”, aldus Baldewsigh. “De koning vertegenwoordigt als staatshoofd iedereen in Nederland. Het is een belangrijk gebaar dat de excuses niet namens de regering komen, dus een paar ministers, maar namens iedereen in dit land. Alleen dan kunnen we als land tot heling komen.”

Baldewsingh pleit ook voor een jaarlijkse vrije dag om het slavernijverleden te helpen verwerken en herinneren. “Het slavernijverleden heeft tot op de dag van vandaag een enorme doorwerking bij de nazaten van de tot slaaf gemaakten”, stelde hij op NPO Radio 1. “Als we tot heling willen komen, moeten die excuses op de juiste manier gemaakt worden.” De Nationaal Coördinator verwijst naar de excuses die koning Willem-Alexander eerder maakte voor de manier waarop Nederland na de Tweede Wereldoorlog met Indonesië is omgegaan. “Als alleen de regering excuses maakt, blijft de discussie gewoon doorgaan. Dat zou ik jammer vinden.”

Meer Nederland