Roemer: Rutte heeft koning laten liegen

Vorsten

17/09/2015 12:19 pm

DEN HAAG – Premier Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander in de troonrede dingen over de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering laten zeggen die niet kloppen. SP-leider Emile Roemer zei dat donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

De koning zei in de troonrede dat de koopkracht voor die groepen ‘op peil blijft’. Volgens Roemer klopt dat niet. Van de gepensioneerden gaan bijna 700.000 huishoudens er op achteruit en bij de uitkeringsgerechtigden gaan 130.000 huishoudens er op achteruit.

Roemer wil dat Rutte dat toegeeft en rechtzet dat hij de koning onjuistheden heeft laten zeggen. Anders blijft dat kleven aan de premier, zei Roemer. “Dat komt over als een leugen.” Volgens hem heeft Rutte bijna 1 miljoen mensen via de koning en de troonrede geschoffeerd. Rutte weersprak de cijfers van Roemer niet, maar hield vol dat wat er gezegd is in de troonrede klopt. Ouderen en uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,2 procent op vooruit.

Armoede

Rutte zei dat ouderen in Nederland er de afgelopen twee decennia financieel op vooruit zijn gegaan. De laatste twee jaar zijn ze in koopkracht achtergebleven bij werkenden, omdat de hun pensioenen minder werden verhoogd dan de inflatie. De kans dat ouderen in armoede vervallen is in Nederland 4,5 procent, terwijl dat voor heel Nederland ligt op 9,7 procent, aldus Rutte.

Hij hield Roemer ook voor dat het kabinet 900 miljoen euro heeft besteed om de koopkracht van ouderen en mensen met een uitkering op peil te houden. De minnen in de koopkracht zijn weggepoetst en vervangen door kleine plusjes.

Gratis voor jou


Meer Nederland