Stormachtige opening Museum Engelandvaarders

Vorsten

04/09/2015 1:50 pm

NOORDWIJK – Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag zelf kunnen ervaren onder welke stormachtige omstandigheden de Engelandvaarders tijdens de oorlogsjaren soms de oversteek naar Engeland waagden.

Regen en storm teisterden Noordwijk toen hij samen met Engelandvaarder Eddie Jonker in de duinen het splinternieuwe Museum Engelandvaarders opende. De paraplu’s boden geen bescherming tegen de elementen en Willem-Alexander probeerde de hoogbejaarde Jonker uit de wind te houden. Even later poseerden ze gezamenlijk bij de replica van het wankele scheepje waarmee Jonker destijds de Noordzee overstak.

Aan de wensboom in het museum liet de koning een eerbetoon achter aan de ruim 1700 mannen en vrouwen die hun leven in de waagschaal legden om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland.

Vrij

“Engelandvaarders gaven de moed niet op toen Nederland verdrukt was. Zij streden voor een land waarin je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. De eeuwenoude woorden die zij hooghielden, horen bij Nederland. Daar teken ik voor”, aldus de boodschap van de koning.

Ook prins Pieter-Christiaan, die in Noordwijk woont, was aanwezig bij de opening van het museum, waarin ook aandacht wordt besteed aan misschien wel de meest bekende Engelandvaarder: Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje. Die voerde ook een aantal van zijn overtochten uit vanaf het Noordwijkse strand. Hazelhoff Roelfzema, die later enige tijd in dienst kwam van koningin Wilhelmina, was tien jaar geleden getuige bij het huwelijk van Pieter-Christiaan.


Meer Nederland