Teleurstelling over wegblijven Máxima

Vorsten

27/10/2015 11:35 am

SHANGHAI – Er ging een golf van teleurstelling door de rij wachtenden voor de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap door koning Willem-Alexander toen ceremoniemeester Alle Dorhout vertelde dat koningin Máxima vanwege haar nierbekkenontsteking niet zou komen.

De hele dag was al onduidelijk of de koningin present zou bij de ontmoeting met een deel van de in China wonende Nederlanders. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde pas enkele minuten voor het begin van de ontvangst in het Four Seasons Hotel in Shanghai dat ze afwezig zou zijn.

Degenen die waren geselecteerd om tijdens de receptie een gesprekje te hebben met de koningin, kregen nu minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) tegenover zich. Dat was een domper, zo reageerde één van de genodigden. ”Je rekent op Máxima en krijgt de minister.”

Solo-optreden

Koningin Máxima is zondag, op de eerste dag van het staatsbezoek aan China, nog wel in actie gekomen. Daarna heeft ze op het staatsbanket na alle onderdelen moeten overslaan. De Rijksvoorlichtingsdienst doet geen mededeling over het programma van woensdag. De koningin heeft dan haar enige solo-optreden van het bezoek met de opening van de tentoonstelling ‘The future of fashion’.

Het programma laat niet toe dat de koning die taak overneemt. Hij heeft zelf op hetzelfde tijdstip een bezoek aan de Free Trade Zone van Shanghai op de agenda staan.


Meer Nederland