Terugblik: de hoeden van prinses Beatrix

Vorsten

10/12/2015 10:55 am

02-10-2015 Sokkel Princess Beatrix attend the opening of the exhibition Held op Sokkel at the Hague Historical museum in The Hague. The exhibition shows a selection of statues in The Hague and explains the reason why these historical persosn are honored with statues. © PPE/Nieboer

December is een maand om vooruit te blikken, maar ook terugblikken doen we graag. Op bijzondere koninklijke mode bijvoorbeeld. Vandaag in de spotlights: de hoeden van prinses Beatrix, die in 2015 vijftien keer met een hoed op de rode loper verscheen.

Een ding is zeker: de hoedencollectie van prinses Beatrix is indrukwekkend. Vrijwel alle mogelijke kleuren en denkbare modellen hebben we de afgelopen decennia gezien bij de prinses, die vaak wordt omschreven als dé hoedendraagster van Nederland. Toch zijn ook bij prinses Beatrix bepaalde voorkeuren te herkennen, die in onderstaand overzicht gelijk opvallen.

Zo draagt de prinses graag donkerblauwe en zwarte hoeden, vaak voorzien van een bijzondere garnering. De toque, haar favoriete model hoed, leent zich daar ook uitstekend voor. Ook de hoed met lakleren band zien we dit jaar weer terug, gedragen bij een kobaltblauw ensemble. Het is een ontwerp van Suzanne Moulijn, die verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de koninklijke hoeden.

Volgens Moulijn draagt prinses Beatrix bewust hoeden zonder rand, zodat haar gezicht goed zichtbaar is. De toque leent zich daar uitstekend voor. Door te variëren met garnering kan de prinses steeds weer als nieuw voor de dag komen, maar zet ze tegelijkertijd een duidelijk silhouet neer. En zo kennen we prinses Beatrix al jarenlang. Trouw aan wat haar lief is, met oog voor detail.


Meer Nederland