Theaterkostuums koningin Elizabeth en prinses Margaret te zien

Vorsten

27-10-2021 14:08:16

De theaterkostuums die koningin Elizabeth en prinses Margaret droegen tijdens kerstvoorstellingen in de Tweede Wereldoorlog worden tentoongesteld in Windsor Castle. Volgens het tijdschrift People gaat het in totaal om zes kostuums.

De Britse vorstin en haar jongere zus speelden tussen 1941 en 1944 in enkele pantominevoorstellingen, een visuele vorm van theater. Hiermee werd geld opgehaald voor the Royal Household Wool Fund, het fonds dat wol verzorgde waarmee dekbedden voor soldaten konden worden gemaakt. De kostuums zijn te zien in de Waterloo Chamber, waar de pantomimes zo’n tachtig jaar geleden werden opgevoerd door de toenmalige tieners.

Bij de kostuums zitten onder meer outfits voor een opvoering van Aladdin, waarin Elizabeth de rol van Aladdin vertolkte. Elizabeth droeg hiervoor een turquoise en gouden jas en een bijpassende hoed. Margaret speelde prinses Roxana en droeg een rode zijden jurk en een bijpassende jas.

Veel van de toneelkleding is ontworpen door Rayne, waarvan de koningin allang schoenen draagt. Zo waren ook haar trouwschoenen van het schoenenlabel afkomstig. “Ik had geen idee dat Rayne kostuums maakte voor koninklijke pantomimes”, zegt de achterkleinzoon van de oprichter van het familiebedrijf tegen People. “Ik ben zeer verheugd en vereerd, maar ook enigszins verrast.”

Geïnteresseerden kunnen de kostuums bekijken van 25 november tot 31 januari 2022.

Meer Nederland