Tilburg geeft voorproefje Koningsdag

Vorsten

2017-04-23 13:30:00

Meer dan honderd belangstellenden kregen zondag een voorproefje van de route die de koninklijke familie donderdag tijdens Koningsdag aflegt door Tilburg. Onder begeleiding van stadsgidsen liepen de nieuwsgierigen de zogenoemde Koningsdagwandeling, die van start ging aan de achterkant van het NS-station.

De eerste helft van het bezoek aan de Brabantse stad beperkt zich tot de spoorzone, zo leerde de wandelgroep. De gebouwen daar zijn inmiddels al feestelijk versierd. In de Koepelzaal klonk zondag het geluid van vijftig piano’s, als prelude op de uitvoering voor de koning.

Steven Brunswijk, bekend en berucht als ‘Braboneger’, vindt het een goed idee dat de koning naar zijn stad komt, “omdat Willem-Alexander dan zelf kan zien hoe godsgruwelijk lelijk de binnenstad is”. Dat risico wilde het stadsbestuur vermijden en dus loopt de route langs de rand van het centrum.

Guus Meeuwis heeft zijn hit Proosten aangepast voor de grote muzikale finale donderdag op het Piusplein, waaraan ook onder anderen rapper Gers Pardoel deelneemt. “We willen aan de koning laten zien hoe Tilburg zingt. Hoe Tilburg danst en Tilburg leeft”, luidt de nieuwe tekst. “Laten we toosten op de koning. Laat de koning Tilburg vieren. Want we vieren dat hier samen. En samen dat zijn wij.”

Koning Willem-Alexander en zijn familie komen donderdag per koninklijke trein aan in Tilburg, maar dat element ontbrak zondag. De organisatie en de RVD willen ook niet verklappen waar het gezelschap op 27 april op de trein stapt, tot verdriet van treinspotters die nu zelf moeten uitvogelen langs welke route de Oranjes naar Tilburg reizen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek