Tweede dag staatsbezoek Griekenland in teken van vluchtelingen

Vorsten

01-11-2022 03:42:04

De tweede dag van het staatsbezoek aan Griekenland gaat dinsdag van start in Athene. De dag staat onder meer in het teken van vluchtelingen, bestrijding van geweld tegen vrouwen en het bezoek aan een ziekenhuis voor kinderen met kanker.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen de dag bij een tentoonstelling van World Press Photo over vrouwenrechten, getiteld Resilience – Stories of Women Inspiring Change. Het paar spreekt samen met onder anderen staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en de Griekse president Katerina Sakellaropoulou over de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Daarna bezoekt het paar Orange Grove, een initiatief voor jonge ondernemers om jeugdwerkloosheid in Griekenland tegen te gaan.

Later op de dag gaan ze naar de oncologische kliniek Elpida, waar ze praten met een 13-jarig meisje dat genezen is van kanker, haar moeder en twee volwassenen die zijn genezen van de ziekte. De kliniek, waar kinderen uit heel Griekenland en de Balkan terecht kunnen, werkt samen met het Nederlandse Prinses Máxima Centrum. Daarna gaan de koning en de koningin naar een openbare school, waar ze praten met minderjarige vluchtelingen uit Sierra Leone en Somalië en met peuters en kleuters uit Oekraïne.

De tweede dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met de traditionele contraprestatie, een voorstelling die het koningspaar als dank aan het gastland aanbiedt. Dit keer is dat een show van het Nederlands Dans Theater.

Meer Nederland