‘Viering gaat aan veel Nederlanders voorbij’

Vorsten

25/09/2015 7:51 am

HILVERSUM – Bijna de helft van de Nederlanders heeft niks meegekregen van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk, die zaterdag wordt afgesloten in Amsterdam. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos onder zo’n duizend stemgerechtigde Nederlanders in opdracht van de NOS.

Op meer dan tweehonderd plaatsen waren sinds 2013 festiviteiten, maar 45 procent van de Nederlanders heeft daar niets van gemerkt. De overige 55 procent zegt wel iets van de viering te hebben gezien, gehoord of gelezen. 6 procent van de ondervraagden heeft meegedaan aan een activiteit, zoals het naspelen van de landing van de prins van Oranje op het strand van Scheveningen in november 2013.

Van de ondervraagden vindt 17 procent het belangrijk dat er aandacht is besteed aan het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk. Ruim twee keer zoveel mensen (36 procent) vinden dat onbelangrijk. Een meerderheid (52 procent) vindt het niet goed dat er 2 miljoen euro aan belastinggeld is uitgetrokken voor de viering, 16 procent vindt dat wel goed. Een kwart van de respondenten is op dit punt neutraal.

De helft van de Nederlanders laat weten voorstander te zijn van de monarchie. 18 procent wil die afschaffen, 24 procent is neutraal. Over de mate van verbondenheid met het koningshuis zijn ze verdeeld, met geen duidelijke voorkeur voor één van de standpunten. 17 procent is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van het Koninkrijk. 61 procent is matig geïnteresseerd en 23 procent heeft geen interesse.


Meer Nederland