Willem-Alexander gaat naar Münster

Vorsten

27/08/2015 6:57 am

MÜNSTER – Koning Willem-Alexander steekt donderdag even de grens met Duitsland over voor een bezoek aan Münster. Samen met minister-president Hannelore Kraft van de deelstaat Noordrijn-Westfalen staat Willem-Alexander stil bij de oprichting van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps, deze week twintig jaar geleden.

Het Legerkorps maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO, die binnen korte tijd waar ook ter wereld een crisis het hoofd kan bieden. De staf van het Legerkorps is gevestigd in Münster en de leiding van het korps is om beurten in handen van een Duitser en een Nederlander. De huidige commandant is luitenant-generaal Volker Halbauer.

De twee bataljons – uit Eibergen en Münster – die het hoofdkwartier ondersteunen, paraderen voor koning en minister-president, en Kraft reikt het korps ook de ‘Fahnenband’ uit. Een ereteken voor militaire eenheden die in de Duitse deelstaat gestationeerd zijn en nauwe verbondenheid hebben met het maatschappelijk leven.

In Theater Münster is Willem-Alexander voorafgaand aan de militaire plechtigheid bij het kennisuitwisselingsprogramma ‘Voor Vrijheid/Für Freiheit’. Het programma maakt deel uit van de internationale activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van 70 jaar bevrijding. Samen met het Zentrum für Niederlande-Studien organiseert het comité onder meer workshops voor en met Nederlandse en Duitse scholieren over thema’s als burgerschap, democratie en vrijheid.

Gratis voor jou


Meer Nederland