Willem-Alexander volgt Beatrix’ spoor in China

Vorsten

23/10/2015 1:00 pm

Samen met koningin Máxima en de dochters maakt Willem-Alexander deze herfstvakantie nader kennis met China. Een programma is niet bekendgemaakt omdat het een privéverblijf betreft, maar het stelt het koningspaar wel in staat om buiten het gebruikelijke korset van een staatsbezoek meer over het land te leren.

Willem-Alexander volgt daarmee in feite het voorbeeld van zijn ouders die in 1977 al op reis gingen naar China, dat toen nog een vrijwel voor de buitenwereld gesloten was. Dat prinses Beatrix dit communistische land bezocht, leverde haar in buitenlandse media de benaming ‘de rode prinses’ op.

Beatrix moest vervolgens 22 jaar wachten alvorens ze als koningin naar China kon, met niet alleen prins Claus maar ook Willem-Alexander aan haar zijde. Er was wel eerder een staatsbezoek gepland – in 1989 – maar dat werd op het laatste moment afgezegd vanwege het bloedige neerslaan van het Chinese studentenprotest.

Grote Muur

Nu zestien jaar na de visite met zijn moeder is Willem-Alexander zelf uitgenodigd voor een staatsbezoek. Dat duurt korter dan dat van zijn ouders, en kent ook minder verplaatsingen. En een vooral door de fotografen gehoopt uitstapje naar de Grote Muur, zoals het Belgische koningspaar dat eerder dit jaar tijdens een negendaags staatsbezoek wel deed, zit er niet in.

Willem-Alexander heeft de Muur in 1999 al bezocht, en hij kan de gezinsvakantie gebruiken voor de toeristische hoogtepunten en zich tijdens het zondag beginnende staatsbezoek concentreren op onder meer de handelsbevordering.

Gratis voor jou


Meer Nederland