Koning Felipe boekt recordaantal kijkers

Vorsten

26-12-2020 17:34:34

De Spaanse koning Felipe heeft met zijn kersttoespraak van dit jaar alle records gebroken. Uit de kijkcijfers blijkt dat bijna 10,8 miljoen mensen naar de uitzending op kerstavond hebben gekeken, zo meldt nieuwssite El Confidential zaterdag.

Het is het hoogste aantal kijkers sinds 1992, toen de cijfers voor het eerst werden bijgehouden. Alleen de kersttoespraak van koning Juan Carlos, de vader van Felipe, in 1993 haalde ook meer dan tien miljoen kijkers (10,3 miljoen). Vorig jaar keken 7,5 miljoen Spanjaarden naar de uitzending, die toen op 25 zenders werd vertoond. Dit jaar was de kersttoespraak op 29 zenders te zien.

Volgens een uitsplitsing van de kijkcijfers scoorde koning Felipe het best in de koningsgezinde regio’s Castilla Léon, Aragón en Asturië, waar meer dan tachtig procent van de mensen die op dat moment televisie keken afstemden op de toespraak. In Catalonië (46,5 procent) en Baskenland (58,6 procent) was dat beduidend minder.

Het was niet alleen de best bekeken toespraak van de Spaanse koning, het was met 1697 woorden ook de langste die hij sinds zijn aantreden in 2014 heeft gegeven.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord